Auditul personal creștin

 

 

În acest capitol vom detalia conceptul original de auditare personală creștină. Este probabil impropriu să spunem original pentru că un creștin întreprinde acest proces specific creștin, deși nu îl numește așa.

Dumnezeu ne spune în Evrei 4:12: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”.

Omul are astfel acces în Biblie la standardele, normele lui Dumnezeu, standarde infailibile, veșnice și adevărate. Alegerea în schimb este a omului…cel puțin cât are discernământ și capacitate decizională.

Acest verset este unul cheie pentru conceptul de audit creștin. Noi, oamenii, avem acces la aceste standarde, la normele plăcute lui Dumnezeu pe care le găsim în cuvântul Său.

Creștinii știu din 2 Timotei 3:16: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” și din 2 Timotei 4:3: „Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă, ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.”.

Mai mult, acest standard al lui Dumnezeu, Cuvântul său este veșnic, nu se schimbă cu generațiile, nici cu situația social-politică în care trăiește omul, conform 1 Petru 1:25: „Dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.”. Această idee apare și în Vechiul Testament în Isaia 40:8: „Iarba se usucă, floarea cade, dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac.”, fiind în contrast puternic cu ideologiile, concepțiile și standardele laice care se schimbă ca vremea, iar ce ieri era greșit mâine e bun sau invers. Există foarte multe exemple istorice și contemporane în acest sens, iar câteva exemple au fost deja abordate în cartea Lanțurile Diavolului.

Dacă am putea face noi ca oameni acest proces de auditare personală, de comparare a ceea ce gândim, simțim, acționăm, a ceea ce credem cu standardul lui Dumnezeu, cu Biblia, atunci am fi cu un pas mai aproape de a ne da seama unde greșim și unde avem nevoie de ajutor. Am dezvolta acea instrospecție sfântă și plăcută lui Dumnezeu, acea pocăință salvatoare și transformatoare de vieți. În procesul de auditare nu doar comparăm ceea ce suntem cu ceea ce ar trebui să fim conform Cuvântului lui Dumnezeu, dar și propunem soluții de schimbare, soluții biblice. După un timp determinat procesul se va repeta, ceea ce se numește reauditare și vom vedea dacă ne-am ținut de schimbările pe care le-am propus spre implementare.

 

DEFINIȚIE

Auditul personal creștin este un proces de creștere calitativă care caută în principal să îmbunătățească starea pacientului și rezultatele terapeutice prin revizuire sistematică comparată cu criteriile, standardele Bibliei și prin implementarea schimbărilor în conformitate cu standardele descrise de Dumnezeu. Prin acest proces și prin tehnicile explicate în consilierea creștină multidisciplinară se dorește schimbarea gândurilor, a emoțiilor, a convingerilor, a acțiunilor și a comportamentelor în conformitate cu normele și standardele lui Dumnezeu.

Procesul auditării personale creștine va cuprinde cele patru domenii ale terapiei creștine: gândurile, emoțiile, acțiunile, credințele/convingerile noastre. Schematic procesul va cuprinde următoarele componente pentru fiecare din domeniile enumerate mai sus.

Vom analiza fiecare componentă a procesului de auditare creștină personală. (De menționat în figura de mai jos).

audit-personal-crestin

(C) Dr Vlad Schlezak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s