Conceptul bio-psiho-socio-spiritual

Din păcate societatea laică a reușit de-a lungul istoriei să divizeze corpul/ trupul de minte, de suflet, de duhul omului. S-a îndepărtat astfel adevărul creației lui Dumnezeu și s-a adoptat (chiar inoculat și școlarilor) conceptul evoluționist potrivit căruia suntem un fel de maimuțe evoluate care din întâmplare au un creier evoluat. Nu dorim să intrăm în detalii ale istoriei psihiatriei, dar ar fi bine să înțelegem că mintea, sufletul și corpul omului sunt un întreg și parte a creației lui Dumnezeu. Dacă vom ignora aspectul spiritual al unei tulburări, vom avea riscuri de recidive, iar, dacă ignorăm aspectul biologic al unei tulburări, riscăm agravarea bolii și chiar putem ajunge la situații dramatice.

Suntem conștienți că există o adevărată piață care oferă soluții pe bandă rulantă, soluții la problemele fundamentale ale oamenilor. Aceste soluții se bazează pe diverse teorii, iar majoritatea sunt concepte laice care funcționează mai mult sau mai puțin. Nu dorim să minimizăm teoriile și terapiile care există, ci dorim să oferim alternativa creștină care, spre deosebire de toate celelalte terorii existente, nu se schimbă deoarece se bazează pe cuvântul infailibil, drept, corect și adevărat al lui Dumnezeu.

Din perspectiva creștină a psihiatriei, se propune și se susține perpetuu modelul patru dimensional (bio-psiho-socio-spiritual) al tratamentului oricărei boli a omului. Despre acesta am vorbit în cartea precedentă și vom vorbi și în aceasta. Trebuie subliniat că, atâta timp cât un sistem medical, un sistem de management al bolii sau o societate nu reușesc să vadă că sănătatea în cele patru domenii este intercorelată — biologic, psihologic, social și spiritual, atunci vom avea glume proaste devenite realitate pe seama pacienților.

Este inutil să mai spunem că, oricât de mult am lăuda intervențiile medicale asupra corpului uman, intervenții care sunt de multe ori un succes, acestea sunt doar abordarea uneia dintre cele patru componente și anume cea biologică. Dacă omului pe care l-am tratat de pneumonie, l-am operat cu succes de apendicită, i-am pus un genunchi nou sau i-am adus diabetul la normalitate, dar nu am reușit să-i identificăm și să-i tratăm și celelalte componente, atunci vom omite că poate acel om nu are un acoperiș unde să se adăpostească când este externat, ajuns acasă se droghează și își bate soția și copiii, poate chiar cade într-o depresie cruntă considerând că nu mai e folositor familiei și societății, că nu are un serviciu stabil și începe să contemple suicidul, sau că prietenii îl ocolesc pentru că nu mai prezintă un interes financiar. Aceste realități duc din păcate reușitele medicale uneori în derizoriu. La ce folosește o operație reușită, sau un tratament de succes (indiferent cât de simplu, de complex sau de ultimă oră ar fi) dacă pacientul în drum spre casă este copleșit de problemele din celelalte trei domenii/dimensiuni unde are dificultăți și nu mai ajunge acasă la familie pentru că se sinucide? Ar satisface o intervenție reușită, din punct de vedere pur biologic. Mai facem niște teste și investigații, dar ignorăm complet laturile psiho-socio-spirituale, sau invers, ne axăm doar pe latura spirituală și ignorăm cu incompetență și lipsă de responsabilitate uluitoare latura biologică/medicală? Oare cât vom putea să mai ignorăm omul în complexitatea lui de creație a lui Dumnezeu și să ne uităm doar la niște teste de laborator, la niște denumiri de boli, la niște radiografii și vom trata biologic doar niște boli?

Sistemele medicale care sunt alcătuite de oameni trebuie să conștientizeze că medicina nu este o afacere, așa cum devine din ce în ce mai mult, ci o știință și o artă în același timp, un instrument nobil de care cel din fața ta are nevoie și îi este de ajutor, iar tu ai o responsabilitate în primul rând în fața lui Dumnezeu, pentru că fiecare celulă este sfântă, este făcută de Dumnezeu.

Este normal să fii răsplătit pentru muncă, dar dacă Dumnezeu i-a dat înțelepciune omului să studieze și să-și sacrifice o mare parte din timpul lui pentru a-l ajuta pe cel de lângă el, iar pentru aceasta este plătit și totuși nu își ajută aproapele, atunci înșuși conceptul de ajutor este pătat nu doar etic, dar prin împietrirea inimii omului care se gândește narcisist doar la bunăstarea lui și ignoră suferința celui din fața lui. Cât timp societatea, prin toți pilonii ei fundamentali, încurajează de multe ori o falsă etică și deontologie, nu este de mirare că glume sinistre precum „operația a reușit, dar pacientul a murit” sau „fiecare medic are aleea lui în cimitir” devin realități crunte.

Ne dorim ca omul să dezvolte acea sfântă și pozitivă frică de Dumnezeu care să genereze introspecție, iar atunci tot ce înseamnă o bună practică medicală și etică profesională vor fi împlinite. Mai mult, schimbarea poate crește o generație de profesioniști care să schimbe la rândul lor un sistem ce nu încurajează astfel de valori și în care pierderile umane sunt văzute ca un paragraf acceptabil din literatura de specialitate. Infrastructura și sistemul, inclusiv cadrul legislativ trebuie să faciliteze și să încurajeze actul medical în toate dimensiunile acestuia, precum și tratamentul și vindecarea celui în nevoie. Pacientul este cel mai important, fără doar și poate.

Spuneam la început că prin această lucrare oferim alternativa creștină. Nu toți dintre cei care au nevoie de ajutor au ajuns la un grad de deteriorare încât să aibă nevoie de medic psihiatru. Chiar dacă linia de demarcație este foarte fină și poate fi stabilită doar de specialist, noi dorim să formăm terapeuți în acest sens, terapeuți care să fie parte din echipe multidisciplinare și care să ajungă în teren, acolo unde este nevoie. Orice simplă tulburare poate să degenereze cu timpul, iar aceste afecțiuni pot să lovească în orice om, indiferent de statut social, vârstă, sex, apartenență religioasă sau orice alt criteriu.

Hristos a rezolvat problema îndrăcitului din ținutul gadarenilor instantaneu, pentru că doar Dumnezeu poate face așa ceva — noi ca medici psihiatri, pastori putem să ajutăm ca omul să poată într-o eventualitate ajunge la acel punct de vindecare completă, dar aceasta este făcută și este în întregime la latitudinea lui Dumnezeu. Formele deteriorării umane sunt extrem de complexe și variate și am încercat să le cuprindem în linii mari în cartea precedentă. Totuși, ce facem cu cei care încep doar în mică măsură să aibă anumite probleme și nu necesită intervenții psihiatrice complexe pentru că se pot trata doar prin discuții? Da, discuții cu sens creștin și fundament biblic și științific. Desigur, evaluarea de specialitate se impune pentru a exclude o patologie psihiatrică ce implică anumite riscuri, dar când aceasta a fost exclusă, ce facem cu omul respectiv? Îl trimitem acasă sperând că timpul sau alte noțiuni pe care nu le înțelegem vor vindeca și totul va avea un final fericit? Se cunoaște faptul că prevenirea unei boli este nu doar mult mai ieftină, dar este mult mai binevenită, ușoară și accesibilă pentru toată lumea.

În cele mai importante domenii, omul nu se poate ajuta singur. Căzut între tâlhari, așa cum descrie Hristos pilda bunului samaritean, omul suferă consecința gândirii „Ce e al tău e al meu” (tâlharii) și „Ce e al tău e al tău” (preotul și levitul). Între ură și nepăsare omul are nevoie de cineva care să-i spună „Ce e al meu e al tău”. Un bun samaritean care-și folosește competențele și resursele pentru a-l ajuta, pentru a-l ridica. Medicina nu e o știință îngăduită de Dumnezeu ca și cea a fabricării bombelor cu ceas, ci creată de Dumnezeu pentru a face bine. Poate că doar atunci Dumnezeu vede cu ochi buni nefolosirea ei, când îmbracă haina credinței exclusive.

Dar cine are suficientă credință pentru miracole azi? Până atunci, uleiul și vinul medicului sunt o alternativă mai apropiată de ceea ce trăim noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s