Diferențe fundamentale dintre modelul nostru și alte terapii cognitiv-comportamentale

Din punct de vedere creștin există un pericol în teoria cognitiv-comportamentală și anume orientarea mai mult către utilitatea credințelor pacientului decât spre adevărul lor. Terapia cognitiv-comportamentală nu înlocuiește minciuna cu adevărul, ci mai degrabă înlocuiește gândurile care nu ne ajută cu gânduri care ne ajută, deschizând ușa către un mare relativism. Teoria cognitiv-comportamentală își trage rădăcinile din naturalism și prin urmare nu doar că nu pune accent pe latura spirituală, dar îl exclude pe Dumnezeu. Altă rădăcină a acestei teorii este Epictet și stoicismul. Se sugerează că omul se poate salva singur, iar un creștin știe că acest lucru nu se poate. Schimbarea gândurilor nu va aduce salvarea care ține de Hristos.

Din aceste considerente terapia creștină aplicată pe care o propunem în această carte aduce standardul plăcut lui Dumnezeu și conceptul de audit personal creștin, un proces prin care putem dezvolta introspecție și schimbare în gândurile, sentimentele, acțiunile și convingerile noastre, schimbare în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru întărirea viziunii noastre am inclus acest subcapitol pe care l-am adaptat după autori cunoscuți precum Stanton Jones, Richard Butman „Evaluarea cuprinzătoare creștină” și Gerald Corey „Teoria și practica consilierii și psihoterapiei”.

Din cele expuse se înțelege limpede că modelul de consiliere creștină multidisciplinară pe care îl propunem abordează latura biologică, spirituală, sociologică și psihologică a omului și se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia). Cunoștințele științifice care se aplică se filtrează prin perspectiva Bibliei și nu se implementează concepte laice, păgâne, idolatre. Astfel se acoperă un spectru larg de tratament al mai multor tulburări și boli din aceste laturi. Pentru o listă completă vă rugăm să citiți capitolul Tulburări și boli ce pot fi tratate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s