Trezirea la realitate

13726809_906852426090833_1990526534113407664_n

Doresc să atrag atenția asupra unui studiu recent apărut în British Journal of Psychiatry. Mai exact este vorba despre un studiu britanic la nivel național, de anvergură, unde pacienții care au accesat consilierea psihologică de mai multe tipuri au avut un cuvânt important de spus. Studiu a analizat experiențele pacienților și efectele negative ale tratamentelor psihologice. Din 14587 de pacienți respondenți la aceste chestionare, 763 (5.2%) au raportat că au avut efecte negative. Acestea au variat în funcție de terapia și intervenția psihologică folosită. De exemplu, CBT (terapia cognitiv-comportamentală) și terapia bazată pe soluționare au reprezentat 4% din cei care au raportat efecte negative, iar cea mai mare proporție de efecte negative (9%) a fost la psihoterapia psihodinamică.

Este foarte importantă întrebarea ce o ridic celor care citesc această lucrare, de la simplul cititor curios la conducerea managerială/ ministerială a oricărui sistem medical. Autoritățile din sistemele sanitare finanțează terapii laice care funcționează mai mult sau mai puțin. Viața omului nu este nesemnificativ statistică ci un dar de la Dumnezeu, astfel din cohorta studiului 14587 de oameni, 768 au efecte negative la ceva finanțaț de stat, sau pentru care se plătește în privat. Modelele studiate sunt variate modele laice care îl exclud pe Dumnezeu. Noi ca și autori am pilotat acest model de consiliere creștină multidisciplinară în Londra și rezultatele sunt foarte bune. În concepția noastră, DACĂ nu există pe piață și soluția creștină competentă, atunci conform studiului amintit ne aflăm într-o gravă problemă, și anume ÎNCĂLCAREA principiului eticii medicale „primum non nocere” (explicații în capitolul Noțiuni de etică medicală, adică a nu face rău pacientului. Ar trebui ca pacientul cu discernământ să își dea consimțământul, omului să i se ofere libertatea de a alege. Dacă Dumnezeu dă omului o astfel de șansă a alegerii, atunci de ce nouă ne este luată această alegere? Putem răspunde cu vorbele lui Pavel din 2 Timotei 4:3 “Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă, ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. ”
În momentul actual există o barieră între Biserică și sistemele medicale, ceea ce tot mai mult se demonstrează că este o eroare monumentală. Libertatea de alegere este a omului, iar aceasta ne este furată – prin ne-oferirea soluției creștine competente, prin pedepsirea medicului sau cadrului medical creștin care ar putea oferi o astfel de soluție competentă și alte modalitați de persecuție creștină. Noi propunem să replicăm modelul de auditare a sistemelor terapeutice de consiliere și să comparăm cu rezultatele pe care modelul Consilierii Creștine Multidisciplinare le are. Diferența este ca în modelul creștin Dumnezeu fiind prezent, vindecarea este reală, iar recidiva se minimizează sau dispare. În modelele laice unde Dumnezeu este exclus, se observă deja rezultatele. Replicarea unui astfel de studiu și în Romania sau alte țări, ar fi baza argumentării implementării unei alternative creștine competente.
Să ne trezim la realitate și să nu ne mai iluzionăm că-l putem scoate pe Dumnezeu pe tușă și-am putea avea rezultate excepționale, sau că tratăm spiritual fără ca să acceptăm existența spiritualului și să încetăm cu mândria propagandistică a sistemelor laice de consiliere unde victimele umane sunt văzute ca o statistică acceptabilă. Mai bine am începe să renunțăm la retorica bazată pe emoții și să arătăm evidențele și să oferim oamenilor posibilitatea de a alege.”

(C) Dr Vlad Schlezak, Vladimir Pustan

Fragment din cartea Consiliere Crestina Multidisciplinara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s