Promisiunile de anul nou și creștinii – Dr Vlad Schlezak

E la mare modă să facem promisiuni de anul nou. Practica e veche, se pare babiloniană. Trist e că pentru unii creștini o sărbătoare păgână e peste Crăciun. Cred că e ceva psihologic care te determină să vrei să pornești din nou, de la zero, să resetezi totul, să fi mai bun, mai altfel față de anul care a trecut. Ce fel de promisiuni de anul nou să facă creștinii care chiar insistă să facă asta? Lumea deobicei merge după clișeul de-a vrea să fie mai bună (diferența e mare între a vrea și a face/ a fi) deobicei are în minte ceva legat de aspectul fizic…să slăbească 15kg, să se lase de fumat, să nu mai bea așa mult, să meargă la sală, să arate mai bine etc. Cei mai spirituali promit să citească Biblia, care defapt în fiecare an tot promit că o citeasc dar numai nu reușesc, să se roage mai mult, să postească, să meargă la Biserică mai regulat. Promisiunile lumești și cele spirituale probabil țin câteva zile, dar nu trece ianuarie că deja ai și uitat de rugăciune, studiu Biblic, mers la Biserică fiind ocupat cu chiftelele, sărmăluțele și reușitul în viață. De ce? Simplu: nu este nici o putere spirituală la trecerea dintre ani. Motivația omului de a alege să facă schimbări e cea care conduce la potențiale succese. De exemplu: nu mai mânânc așa de mult pentru că așa zice lumea și e la modă să arăți bine, sau sunt motivat să mânânc sănătos pentru că vreau să-L onorez pe Dumnezeu înțelegând ce zice Biblia că trupul meu e Templul Duhului Sfânt și trupul meu nu mai e al meu ci al lui Cristos? Dacă prin abuzurile mele alimentare ajung să fac un diabet, accident vascular sau infarct, cum spun eu lui Dumnezeu că pofta mea a fost superioară ascultării poruncii Lui? Sau, vreau să citesc Biblia pt că așa am auzit că e bine, ori sunt motivat să o citesc ca să-L caut pe Dumnezeu, să cresc spiritual și să mă apropriu de El? Mă las de fumat pentru că am auzit că fac cancer la plâmâni (ceea ce e adevărat), sau sunt motivat să mă las de fumat și de alte păcate pentru că am intrat în faza de pocăință și realizez ceea ce spune Scriptura? Motivația mea pentru schimbare este centrată pe Dumnezeu, sau pe altceva? Alegerea mea de a mă schimba este spre Dumnezeu, sau spre altceva? Mai mult, promisiunile mele (de anul nou îm acestcaz) sunt centrate pe Dumnezeu, sau spre altceva? Dacă nu e după voia Lui, El nu ne va ajuta să împlinim nici o promisiune deșartă. Jobul cu mai mulți bani e pentru ca să-ți întreți mai bine familia cu care vei petrece și mai mult timp de calitate, în care vei fi preot și responsabil sau pentru împlinirea unor pofte profane care îți vor distruge și famila și relația cu Dumnezeu?

Ce promisiuni să facem de an noul (în cazul că vrem să facem)? Să cerem înțelepciune de la Dumnezeu pentru ce promisiuni să facem care să fie după voia Lui, să cerem înțelepciune cum să împlinim țintele pe care Dumnezeu le dorește de la noi în anul care vine, bazându-ne în întregime pe El, nu pe noi înșine, să fugim de idolatrie, minciună, mândrie, să recunoștem că suntem săraci în duh și avem mai multă nevoie de El, să-I dăm Lui toată gloria, lauda și mulțumirea, chiar și pentru că ne-a mai deschis ochii și am ajuns să citim acest rând (înseamnă că vedem, că trăim, că avem oportunitatea să ne pocăim și să reluăm relația cu Dumnezeu prin Cristos).

Probabil ar fi mai multe, dar trebuie disciplină, timp, dedicare. Eu am vrut anul acesta să termin cartea la care am scris regulat un an de zile și încă nu am terminat-o. Am ajuns la boala 139 și mi-am dat seama cât de puțin știu după 19 ani de medicină, ce microscopic sunt și ce mare e El. Nu promit, dar sper cu ajutorul Lui să o termin în 2019. Vreau să cresc mai mult în El, să fac voia Lui și să-mi aliniez gândirea, voința și dorința la ale Lui, să fiu un om mai plăcut Lui., nu ca un clișeu predicat pe undeva, ci ca o dorință lăuntrică. Voi ce promisiuni de anul nou aveți?

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s