Împăcarea creștinească și rezolvarea conflictelor – PARTEA a 2 –a, Dr Vlad Schlezak

(citește aici partea 1)  Rezolvarea conflictelor în mod creștinesc se face întotdeauna în Cristos și cu gândul că suntem mădulare în trupul Lui. Toți vrem să fim cap, deși cap e doar El, dar nu am vrea să fim genunchi, deget mare, cot sau dopamină. Fără aceste mădulare și cel mai frumos trup ar fi handicapat și nefericit. Dacă nu tratezi degetul mare de la picior trupul va fi dezechilibrat, în cârjă. La fel e și cu conflictul neabordat, va afecta întreg trupul. Evitarea conflictului fără să-l rezolvi este un foc care arde înăbușit, dar arde. Conflictul are legătură directă cu unitatea, iar noi avem responsabilitatea să fim una în Cristos. Satan și istoria umană a conflictelor și războaielor au folosit cu success metode gen „Divide at impera”, adică dezbină și cucerește/distruge. Așa au căzut cele mai mari imperii, dar și familii, căsnicii și prietenii. Vieți distruse, copii distruși dar fiecare mândru de dreptatea lui. Și-acum îmi aduc aminte de urmele de ștreang pe gâtul unui baiat de 14 ani a cărui familie mi-au cerut consultul și consilierea. Tata și mama divorțau, iar el nu mai putea rezista presiunii acestei despărțiri și distrugeri ale familiei. Rezolvă-ți conflictele creștinește și împacă-te cu fratele tău până poți. Mulți din cei care supraviețuiesc tentativelor de suicid îmi spun că regretă ce au făcut și că vor să trăiască. Ieri o mama îmi spunea că toate cele 3 tentative de sinucidere le-a avut la nervi. Era plină de gânduri după conflicte. Toate se pot rezolva creștinesc foarte ușor dacă împlinești Biblia.
Conflictele nerezolvate implică emoții puternice precum invidie, autocompătimire, amărăciune, mânie și răutate. Biblia ne arată rădăcina acestui fenomen și ne îndeamnă să ne păzim: „Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare și mulţi să fie întinaţi de ea.” Evrei 12:15 și „Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire și orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. ” Efeseni 4:31
Defapt Cuvântul Domnului este plin de îndemnuri și chiar porunci în direcția rezolvării conflictelor în mod biblic. Apostolul Pavel ne spune să trăim în armonie unul cu celălalt, să ne iubim unul pe celălalt, să rezolvăm diferențele care le avem între noi, să ne iubim unul pe celălalt, să nu fim aroganți, invidioși, să ne bucurăm în adevăr. Toate sunt interconectate. Cum ai putea de exemplu să trăiești în armonie cu fratele tău dacă nu te-ai împăcat cu el, dacă nu ai iertat și mai ales dacă nu-l iubești în Cristos?
Păcatul poate fi implicat în eșecul rezolvării conflictului, dar atunci avem un ghid clar în Luca 17. Și aici iertarea e cu litere de o șchiopă.

Cred că este greu să soluționăm confictele din două motive. Neîmplinirea Scripturii și jena de-a ne smeri recunoscând că putem greși și că trebuie să facem anumiți pași să îndreptăm ce facem greșit. Dacă aproapele tău ți-a greșit cu ceva minor atunci fă ce zicea Solomon: „Înţelepciunea face pe om răbdător și este o cinste pentru el să uite greșelile.” Proverbele 19:11. Dacă aproapele ți-a greșit mai mult și nu poți uita sau trece cu vederea, atunci caută împăcarea și rezolvarea conflictelor în mod creștin. Adu-ți aminte cum te-a împăcat Domnul cu El căci din dușman al Său ai ajuns prin Cristos un prieten al Lui.
Am ajuns fiecare cu bisericuța lui, cu grupul și influența lui, dar în completă nepăsare de fratele nostru. Urmărește și trăiește în pace cu fratele tău. Cred că atunci când cu adevărat trăiești în pace cu Dumnezeu vei putea ușor să trăiești în pace și cu fratele tău în Cristos.
Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ajute să ne împăcăm cu El, între noi, să ne rezolvăm conflictele scriptural și să nu mai lovim în unitatea pentru care Cristos s-a rugat!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s