Boala 131 – SINGURĂTATEA – Dr Vlad Schlezak

„Craig Ellison spune că sunt 3 feluri de singurătate:

  1. singurătatea emoțională – lipsa unei relații emoționale cu una sau mai multe persoane. Omul se site singur și se redresează prin stabilirea de noi relații.
  2. singurătatea socială – este lipsa de sens, anxietatea, goliciunea. Omul se simte în afară. Are nevoie de prieteni, susținere și de capacitatea de intra în noi relații.
  3. singurătatea existențială – sentimental de izolare a celor despărțiți de Dumnezeu. Ei consideră că viața e lipsită de sens. Au nevoie de o relație vie cu Dumnezeu, de dedicare lui Dumnezeu, preferabil în Biserică.
  4. singurătatea spirituală – e un termen pe care l-am inventat în 2017 când am fost intervievat pentru o cercetare pe tema singurătății la o universitate din Londra. Am observat la unii oameni religioși o tendință de a se muta chiar într-un alt loc geografic unde simt că aparțin unei Biserici sau cult, decât să stea într-o Biserică sau cult cu care nu rezonează deloc. Dacă rămân acolo unii se simțeau singuri, chiar și în mijlocul altor religioși. Am înțeles că omul dorește să fie alături de cei cu aceleași valori spirituale. E greu să vii de la muncă sâmbătă și să te duci la Biserică duminica, dacă stai în casă cu cineva de la o altă Biserică și cult care îți interzice ca sâmbătă să te speli tu, sau hainele tale sau să faci orice în casă datorită credințelor lor. Nu e vroba că nu iubești creștinește sau că judeci, dar probabil că preferi să stai într-o comunitate care împărtășește aceleași valori pentru a evita dificultățile.

Cauzele singurătății sunt multe, și aici iarăși vorbim bio-psiho-socio-spiritual. Există probleme psihiatrice (de exemplu simptomele negative ale schizofreniei care îl izolează foarte tare pe pacient de restul lumii- nu mai vrea să iasă din casă nici cu cleștele, depresivii, psihoticii iarași se pot retrage din lume etc.) Haideți să vedem cauze mai comune. Imaginea proastă de sine te va impinge înspre singurătate. La fel și relațiile proaste cu familia, părinții, problemele de comunicare, frica, mânia, amărăciunea, atitudinile greșite, circumstanțele trecătoare ae vieții, mutatul și chiar televizorul și facebook-ul. Cu mii de prieteni virtuali ajungi un mare singuratic. Singurătatea se poate asocia cu anxietate și depresie, astfel nu te mira dacă ai simtome în trup ale anxietății și chiar depresiei. Citește acestea la depresie și anxietate. Singurătatea te izolează, te face mai lent și tăcut. Omul singur se simte departe de Dumnezeu de multe ori. E grav, pentru că poți fi singur în mijlocul așa zișilor prieteni, a mulțimii, sau chiar să fii izolat, dar dacă nu-l ai pe Dumnezeu chiar simți o singurătate adâncă. Omul singur poate să devină dependent de tot felul de lucruri sau vicii, să își găsească liniștea în locuri greșite, păcătoase care îi pot cauza alte probleme. Păcatul trebuie tăiat de la rădăcină.

Autori precum W.A.Sadlet consideră că uneori omul singur poate deveni furios și violent.Holt-Lunstad spune că singurătatea e o problemă globală, aproximativ 22-50% din americani sunt deconectați social. Cel mai mare studiu al singurătății făcut de BBC (55000 de participanți) a arătat că 33% din ei au spus că se simt singuri „de multe ori” sau „de foarte multe ori”, iar cei mai mulți din ei au fost tineri cu vârste între16-24 (40%). Dumnezeu a creat-o pe Eva pentru Adam, El știind că nu e bine pentru om să fie singur (Geneza 2:18). Le spuneam studenților că Ieremia a fost singur, chiar deprimat puternic în Plângeri 3, Ilie, Moise au fost și ei singuratici.

Relația bună a omului cu Dumnezeu sparge singurătatea, dar chiar mai mult, te face să înțelegi nevoia de părtășie cu alți oameni, mai ales creștini, o părtășie sfântă, cristocentrică, de încurajare, de iertare, de iubire creștină, de ajutorare, de grijă. Astfel orice urmă de singurătate este ștearsă. Mai mult, făcând binele descris în Biblie altora, vei fi privit cu ochi buni și de cei pe care i-ai ajutat, iar crescând în ochii lor, vei crește tu în proprii tăi ochi. Te va ajuta și la creșterea stimei de sine și la diminuarea complexelor de inferioritate. Oricare ar fi cauza singurătății, pentru creștin rezolvarea e părtășia vindecătoare cu Cristos. El a promis că nu ne va lăsa niciodată (Matei 28:20). El a spus că suntem prieteni cu El și că își dă viața pentru prietenii Săi (citește Ioan 15:13-15). În Proverbe 18:24 ni se spune că „Cine își face mulţi prieteni îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate.” Este limpede că Isus Cristos este prietenul creștinului autentic, așadar comfortul, bucuria, vindecarea și împlinirea părtășiei cu El este fantastică! Dacă singuraticul are gânduri de sinucidere trimite-l urgent la medic sau la un consilier creștin competent care să poată implica un medic când e necesar și pastorul.”

*Fragment din cartea în curs de apariție „Enciclopedie creștină a bolilor” de Dr Vlad Schlezak

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s