Paranoia – ultimul fragment ce-l postez înainte de a publica cartea Enciclopedie Creștină a Bolilor – Dr Vlad Schlezak

„Paranoicul reușește să-și construiască un sistem elaborat de iluzii, deliruri și în același timp reușește să-și păstreze claritatea în gândire și acțiuni. Personalitatea paranoidă implică elemente precum sensibilitate și suspiciune asupra a tot felul de lucruri ce ar implica individul. Există de asemenea și tendința de a arăta că drepturile persoanei respective sunt oarecum mereu încălcate și alții conspiră și sunt ostili. Paranoia apare în multe condiții psihiatrice, sau este indusă de alcool și droguri. Totuși cazurile veritabile de paranoia sunt deseori întâlnite și mulți pacienți pretind că poliția a pus camere CCTV să-i spioneze, sau vecinii vor să-i otrăvească, sau guvernul vrea să-i omoare, sau că există o conspirație împotriva lor. De multe ori aceștia ajung să se izoleze social dacă nu sunt tratați.

În Biblie este posibil să existe anumite exemple (vezi paranoia lui Saul din 1 Samuel 22:13-19 sau 1 Samuel 20:30-33 și explicațile ce le-am scris la tulburarea bipolară), dar personal nu sunt de acord cu anumiți comentatori care spuneau că David ar fi fost paranoic în anumiți psalmi. Nu sunt de acord pentru că dacă citim istoria lui David și scrierile sale din Biblie observăm că a fost hăituit de Saul și apoi de propriul său fiu, Absalom. Dacă ești pe fugă și cineva din armata adversă e literalmente oricând gata să te omoare, asta nu înseamnă că era paranoic ci era efectiv vigilent la pericol și se încredea în Dumnezeu. Eu cel puțin așa văd lucrurile dacă mă uit la tot contextul. Paranoia în schimb observ în Biblie ca fiind, pe lângă un simptom al psihozei, a bolii psihice, un blestem. De ce? Eu asta înțeleg din “Îmi voi întoarce Faţa împotriva voastră şi veţi fi bătuţi şi veţi fugi dinaintea vrăjmaşilor voştri; cei ce vă urăsc vă vor subjuga şi veţi fugi fără să fiţi urmăriţi chiar.” Leviticul 26:17. Contextul este că Dumnezeu le spunea ce vor păți dacă nu vor asculta de El, de Dumnezeu. A fugi fără să fi urmărit îmi reflectă mult ideea de paranoia, de delir de persecuție etc. O idee similară o găsesc și în Psalmul 53:1-5, unde contextul este că nebunul zice că nu este Dumnezeu, nu există niciunul care să facă binele și versetul 5 spune “Atunci vor tremura de spaimă fără să fie vreo pricină de spaimă; Dumnezeu va risipi oasele celor ce tăbărăsc împotriva ta, îi vei face de ruşine, căci Dumnezeu i-a lepădat. “ Psalmii 53:5. A tremura de spaimă fără pricină de spaimă îmi arată o anxietate, panică irațională care poate fi doar o frică irațională, sau poate fi psihotică, paranoică cu anxietate asociată etc.

Accesați ajutorul medical specializat în zona dvs. și stați în Cristos. Spiritual vorbind, dacă ești plin de Duhul Sfânt (Efeseni 5:18) atunci nu mai ești centrat doar pe tine. Nu uita de 2 Corinteni 10:5 care îl folosesc mult în consiliere dar și personal, dar nu neglija deloc Psalmul 139:23. Nu fi robul gândurilor și emoților, ci robul lui Cristos în sens Biblic.”

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s