Clinica de consiliere (C.C.M.)

Clinica de Consiliere Creștină Multudisciplinară (CCM, Londra) funcționează de peste 3 ani și este unica de acest gen din mediul evanghelic românesc

Cuprins

 

 

Întotdeauna accesați ajutorul specializat !

 

Conceptul bio-psiho-socio-spiritual

Din păcate societatea laică a reușit de-a lungul istoriei să divizeze corpul/ trupul de minte, de suflet, de duhul omului. S-a îndepărtat astfel adevărul creației lui Dumnezeu și s-a adoptat (chiar inoculat și școlarilor) conceptul evoluționist potrivit căruia suntem un fel de maimuțe evoluate care din întâmplare au un creier evoluat. Nu dorim să intrăm în detalii ale istoriei psihiatriei, dar ar fi bine să înțelegem că mintea, sufletul și corpul omului sunt un întreg și parte a creației lui Dumnezeu. Dacă vom ignora aspectul spiritual al unei tulburări, vom avea riscuri de recidive, iar, dacă ignorăm aspectul biologic al unei tulburări, riscăm agravarea bolii și chiar putem ajunge la situații dramatice.

Suntem conștienți că există o adevărată piață care oferă soluții pe bandă rulantă, soluții la problemele fundamentale ale oamenilor. Aceste soluții se bazează pe diverse teorii, iar majoritatea sunt concepte laice care funcționează mai mult sau mai puțin. Nu dorim să minimizăm teoriile și terapiile care există, ci dorim să oferim alternativa creștină care, spre deosebire de toate celelalte terorii existente, nu se schimbă deoarece se bazează pe cuvântul infailibil, drept, corect și adevărat al lui Dumnezeu.

Din perspectiva creștină a psihiatriei, se propune și se susține perpetuu modelul patru dimensional (bio-psiho-socio-spiritual) al tratamentului oricărei boli a omului. Despre acesta am vorbit în cartea precedentă și vom vorbi și în aceasta. Trebuie subliniat că, atâta timp cât un sistem medical, un sistem de management al bolii sau o societate nu reușesc să vadă că sănătatea în cele patru domenii este intercorelată — biologic, psihologic, social și spiritual, atunci vom avea glume proaste devenite realitate pe seama pacienților.

Este inutil să mai spunem că, oricât de mult am lăuda intervențiile medicale asupra corpului uman, intervenții care sunt de multe ori un succes, acestea sunt doar abordarea uneia dintre cele patru componente și anume cea biologică. Dacă omului pe care l-am tratat de pneumonie, l-am operat cu succes de apendicită, i-am pus un genunchi nou sau i-am adus diabetul la normalitate, dar nu am reușit să-i identificăm și să-i tratăm și celelalte componente, atunci vom omite că poate acel om nu are un acoperiș unde să se adăpostească când este externat, ajuns acasă se droghează și își bate soția și copiii, poate chiar cade într-o depresie cruntă considerând că nu mai e folositor familiei și societății, că nu are un serviciu stabil și începe să contemple suicidul, sau că prietenii îl ocolesc pentru că nu mai prezintă un interes financiar. Aceste realități duc din păcate reușitele medicale uneori în derizoriu. La ce folosește o operație reușită, sau un tratament de succes (indiferent cât de simplu, de complex sau de ultimă oră ar fi) dacă pacientul în drum spre casă este copleșit de problemele din celelalte trei domenii/dimensiuni unde are dificultăți și nu mai ajunge acasă la familie pentru că se sinucide? Ar satisface o intervenție reușită, din punct de vedere pur biologic. Mai facem niște teste și investigații, dar ignorăm complet laturile psiho-socio-spirituale, sau invers, ne axăm doar pe latura spirituală și ignorăm cu incompetență și lipsă de responsabilitate uluitoare latura biologică/medicală? Oare cât vom putea să mai ignorăm omul în complexitatea lui de creație a lui Dumnezeu și să ne uităm doar la niște teste de laborator, la niște denumiri de boli, la niște radiografii și vom trata biologic doar niște boli?

Sistemele medicale care sunt alcătuite de oameni trebuie să conștientizeze că medicina nu este o afacere, așa cum devine din ce în ce mai mult, ci o știință și o artă în același timp, un instrument nobil de care cel din fața ta are nevoie și îi este de ajutor, iar tu ai o responsabilitate în primul rând în fața lui Dumnezeu, pentru că fiecare celulă este sfântă, este făcută de Dumnezeu.

Este normal să fii răsplătit pentru muncă, dar dacă Dumnezeu i-a dat înțelepciune omului să studieze și să-și sacrifice o mare parte din timpul lui pentru a-l ajuta pe cel de lângă el, iar pentru aceasta este plătit și totuși nu își ajută aproapele, atunci înșuși conceptul de ajutor este pătat nu doar etic, dar prin împietrirea inimii omului care se gândește narcisist doar la bunăstarea lui și ignoră suferința celui din fața lui. Cât timp societatea, prin toți pilonii ei fundamentali, încurajează de multe ori o falsă etică și deontologie, nu este de mirare că glume sinistre precum „operația a reușit, dar pacientul a murit” sau „fiecare medic are aleea lui în cimitir” devin realități crunte.

Ne dorim ca omul să dezvolte acea sfântă și pozitivă frică de Dumnezeu care să genereze introspecție, iar atunci tot ce înseamnă o bună practică medicală și etică profesională vor fi împlinite. Mai mult, schimbarea poate crește o generație de profesioniști care să schimbe la rândul lor un sistem ce nu încurajează astfel de valori și în care pierderile umane sunt văzute ca un paragraf acceptabil din literatura de specialitate. Infrastructura și sistemul, inclusiv cadrul legislativ trebuie să faciliteze și să încurajeze actul medical în toate dimensiunile acestuia, precum și tratamentul și vindecarea celui în nevoie. Pacientul este cel mai important, fără doar și poate.

Spuneam la început că prin această lucrare oferim alternativa creștină. Nu toți dintre cei care au nevoie de ajutor au ajuns la un grad de deteriorare încât să aibă nevoie de medic psihiatru. Chiar dacă linia de demarcație este foarte fină și poate fi stabilită doar de specialist, noi dorim să formăm terapeuți în acest sens, terapeuți care să fie parte din echipe multidisciplinare și care să ajungă în teren, acolo unde este nevoie. Orice simplă tulburare poate să degenereze cu timpul, iar aceste afecțiuni pot să lovească în orice om, indiferent de statut social, vârstă, sex, apartenență religioasă sau orice alt criteriu.

Hristos a rezolvat problema îndrăcitului din ținutul gadarenilor instantaneu, pentru că doar Dumnezeu poate face așa ceva — noi ca medici psihiatri, pastori putem să ajutăm ca omul să poată într-o eventualitate ajunge la acel punct de vindecare completă, dar aceasta este făcută și este în întregime la latitudinea lui Dumnezeu. Formele deteriorării umane sunt extrem de complexe și variate și am încercat să le cuprindem în linii mari în cartea precedentă. Totuși, ce facem cu cei care încep doar în mică măsură să aibă anumite probleme și nu necesită intervenții psihiatrice complexe pentru că se pot trata doar prin discuții? Da, discuții cu sens creștin și fundament biblic și științific. Desigur, evaluarea de specialitate se impune pentru a exclude o patologie psihiatrică ce implică anumite riscuri, dar când aceasta a fost exclusă, ce facem cu omul respectiv? Îl trimitem acasă sperând că timpul sau alte noțiuni pe care nu le înțelegem vor vindeca și totul va avea un final fericit? Se cunoaște faptul că prevenirea unei boli este nu doar mult mai ieftină, dar este mult mai binevenită, ușoară și accesibilă pentru toată lumea.

În cele mai importante domenii, omul nu se poate ajuta singur. Căzut între tâlhari, așa cum descrie Hristos pilda bunului samaritean, omul suferă consecința gândirii „Ce e al tău e al meu” (tâlharii) și „Ce e al tău e al tău” (preotul și levitul). Între ură și nepăsare omul are nevoie de cineva care să-i spună „Ce e al meu e al tău”. Un bun samaritean care-și folosește competențele și resursele pentru a-l ajuta, pentru a-l ridica. Medicina nu e o știință îngăduită de Dumnezeu ca și cea a fabricării bombelor cu ceas, ci creată de Dumnezeu pentru a face bine. Poate că doar atunci Dumnezeu vede cu ochi buni nefolosirea ei, când îmbracă haina credinței exclusive.

Dar cine are suficientă credință pentru miracole azi? Până atunci, uleiul și vinul medicului sunt o alternativă mai apropiată de ceea ce trăim noi.

 

 

Fundamentul teologic creștin

Fundamentul teologic creștin al consilierii creștine pe care o propunem se bazează pe trei versete:

 1. Am discutat deja despre Proverbe 23:7căci aşa cum gândeşte în sine, aşa şi este el” și am observat legătura dintre gânduri, emoții și acțiuni. Alte două versete definitorii pentru o terapie cognitiv-comportamentală (inclusiv CBT) sunt evidențiate în:
 2. Romani 12:2:Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” și
 3. 2 Corinteni 10:5:Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.”

Dumnezeu este foarte clar când ne îndrumă spre a avea grijă de mințile noastre. Dacă mintea noastră nu este lipsită de adevărul fundamental biblic, atunci vom avea dificultăți majore, dăm teren minciunilor și erorilor de gândire și implicit de comportament. Isus ne spune că Satan este tatăl minciunii (Ioan 8:44), iar dacă există teren de lucru pentru decepție, atunci mintea omului este unul din cele mai mari locuri de dezvoltare a minciunilor, a decepției și a proceselor cognitive satanice de deteriorare a unei minți inițial sănătoase.

Conexiunea directă dintre credințele/ convingerile noastre este foarte frumos ilustrată în Iacov 2:14: „Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n-are fapte? Poate oare credinţa aceasta să-l mântuiască?”.

Ideea de audit creștin personal, adică compararea constantă cu standardul biblic în domeniul gândirii, emoțiilor, convingerilor, credințelor, acțiunilor, comportamentelor este în concordanță cu Cuvântul lui Dumnezeu și putem să observăm acest lucru în Evrei 4:12: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”. Dumnezeu ne judecă după acel standard plăcut Lui pe care îl găsim în Scriptură. Având acest standard vom putea să identificăm problemele și să le abordăm.

Mai multe detalii asupra acestui proces fundamental se vor explica în timpul consilierii.

 

Diferențe fundamentale dintre modelul CCM și

alte terapii cognitiv-comportamentale

Din punct de vedere creștin există un pericol în teoria cognitiv-comportamentală și anume orientarea mai mult către utilitatea credințelor pacientului decât spre adevărul lor. Terapia cognitiv-comportamentală nu înlocuiește minciuna cu adevărul, ci mai degrabă înlocuiește gândurile care nu ne ajută cu gânduri care ne ajută, deschizând ușa către un mare relativism. Teoria cognitiv-comportamentală își trage rădăcinile din naturalism și prin urmare nu doar că nu pune accent pe latura spirituală, dar îl exclude pe Dumnezeu. Altă rădăcină a acestei teorii este Epictet și stoicismul. Se sugerează că omul se poate salva singur, iar un creștin știe că acest lucru nu se poate. Schimbarea gândurilor nu va aduce salvarea care ține de Hristos.

Din aceste considerente terapia creștină aplicată pe care o propunem în această carte aduce standardul plăcut lui Dumnezeu și conceptul de audit personal creștin, un proces prin care putem dezvolta introspecție și schimbare în gândurile, sentimentele, acțiunile și convingerile noastre, schimbare în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru întărirea viziunii noastre am inclus acest subcapitol pe care l-am adaptat după autori cunoscuți precum Stanton Jones, Richard Butman „Evaluarea cuprinzătoare creștină” și Gerald Corey „Teoria și practica consilierii și psihoterapiei”.

Din cele expuse se înțelege limpede că modelul de consiliere creștină multidisciplinară pe care îl propunem abordează latura biologică, spirituală, sociologică și psihologică a omului și se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia). Cunoștințele științifice care se aplică se filtrează prin perspectiva Bibliei și nu se implementează concepte laice, păgâne, idolatre. Astfel se acoperă un spectru larg de tratament al mai multor tulburări și boli din aceste laturi. Pentru o listă completă vă rugăm să citiți capitolul Tulburări și boli ce pot fi tratate.

 

Tulburări și boli ce pot fi abordate

 Consilierea creștină multidisciplinară este eficace în majoritatea problemelor, desigur că trebuie să avem așteptări realiste și să nu ne imaginăm că o boală genetică debilitantă se va putea vindeca prin discuții. Abordez peste 200 de boli ale minții, psihiatrice, psihologice și spirituale. Nu le voi menționa pe toate aici. Așteptările total nerealiste, absurde și viziunile despre sănătate sunt discutate cu cei interesați. În viziunea noastră, consilierea este parte integrantă a modelului bio-psiho-socio-spiritual pe care noi îl promovăm, așadar, dacă o tulburare necesită medicație antidepresivă de exemplu, aceasta va fi administrată conform prescrierii medicului specialist care va lucra în echipă cu consilierul, pastorul, asistentul social și psihologul după caz.

Prezentăm mai jos o listă parțială a tulburărilor ce pot fi tratate prin această consiliere creștină multidisciplinară. Adaptare parțială după eficacitatea tratamentului CBT descrisă și cercetată de Institutul Beck:

Tulburări psihiatrice (unde este necesar) în conjuncție cu medicația prescrisă și monitorizată de medicul specialist

1.               Tulburări depresive de dimensiuni diferite și care afectează vârste diferite
2.               Tulburare bipolară (cu medicație)
3.               Tulburare anxioasă generalizată
4.               Atacuri de panică
5.               Agorafobie
6.               Fobie socială
7.               Tulburare obsesiv-compulsivă
8.               Tulburări de comportament
9.               Abuz de substanțe psihoactive
10.              ADHD și ADD
11.              Tulburări dismorfice ale corpului
12.              Probleme de alimentație
13.              Tulburări de personalitate
14.              Tulburări și ofense sexuale
15.              Schizofrenie (cu medicație)

 

Tulburări psihologice

1.         Probleme în cuplu/ mariaj
2.         Probleme de familie
3.         Dependențe patologice
4.         Doliu complex și patologic
5.         Stresul aparținătorului, îngrijitorului și alte stresuri și reacții la stres
6.         Mânie și ostilitate

 

 

Tulburări spirituale

1.          Ajutor în stoparea apostaziei
2.          Ascultare
3.          Bătrânețe și îmbătrânire
4.          Bârfă
5.          Blândețe
6.          Botez
7.          Bucurie
8.          Căsătorie
9.          Căutarea lui Dumnezeu
10.              Comunicare
11.              Copii
12.              Credință
13.              Cunoștință
14.              Curaj
15.              Dărnicie
16.              Dificultăți financiare
17.              Discernământ spiritual
18.              Dorință
19.              Dragoste
20.              Dreptate și adevăr
21.              Educație
22.              Familie
23.              Fericire
24.              Gelozie
25.              Ghidaj
26.              Iertare
27.              Invidie
28.              Încredere
29.              Încurajare
30.              Înțelepciune
31.              Judecată
32.              Laudă
33.              Mândrie
34.              Moarte
35.              Mulțumire
36.              Muncă
37.              Perseverență
38.              Plictiseală
39.              Pocăință
40.              Prietenie
41.              Problema păcatului
42.              Protecție divină
43.              Putere
44.              Răbdare
45.              Revenire la credința dreaptă creștină
46.              Rugăciune
47.              Salvare
48.              Sănătate
49.              Scop
50.              Singurătate
51.              Slujire
52.              Speranță
53.              Stimă de sine
54.              Succes
55.              Suferință
56.              Tentație
57.              Umilință
58.              Vindecare
59.              Vinovăție

Pentru mai multe detalii despre abordarea, auditarea creștină personală în domeniile de mai sus consilierii sunt încurajați să participe la cursurile Școlii de consiliere unde vor putea aprofunda aceste noțiuni și vor putea învăța practica bună atât din punct de vedere științific, cât și creștinesc. Fără o certificare de absolvire a Școlii creștine de consiliere și revalidare după caz care să provină din partea autorilor, consilierii nu vor putea activa competent folosind metoda propusă de noi.

 

Planificarea consilierii și a sesiunilor

Este foarte important și oferă un confort oamenilor să știe exact la ce să se aștepte de la consiliere și la ce anume ne așteptăm ca ei să facă, să li se explice modelul terapeutic și să înțeleagă că am văzut multe cazuri similare și astfel nu suntem copleșiți de problemele lor, chiar dacă ei se simt copleșiți, că ne pasă de ei și dorim să îi ajutăm. Mulți nu au avut toată viața șansa să discute nici măcar o jumătate de oră problemele lor, sau, dacă au avut, poate au primit sfaturi deosebit de greșite și au recurs la tehnici maladaptative de a face față (consum de alcool, droguri etc.). Și mai trist este că sunt cazuri când oamenii care vin la biserică stau luni de zile fără ca măcar să fie băgați în seamă, salutați etc.

Cu fiecare om pe care l-am ajutat, am avut o agendă clară de lucru și asta a ajutat foarte mult. Singura excepție sunt pacienții din psihoterapia psihodinamică unde astfel de planificări concrete nu sunt încurajate, dar terapia și consilierea creștină nu intră absolut deloc sub egida unei ideologii laice și nu vom aplica astfel de concepte. O sală special închirată în cadrul Bisericii este la dispoziția celor care doresc consilierea. Confidențialitatea și demnitatea omului sunt importante și respectul față de creația lui Dumnezeu implică oferirea celor mai bune servicii și intervenții.

Inițial se va face evaluarea folosind formularul standardizat de evaluare bio-psiho-socio-spirituală. Această ședință este cea mai lungă pentru că implică obținerea tuturor informațiilor, corelarea lor, identificarea problemelor, examinarea statusului mental (acesta este esențial să se reevalueze ulterior), riscurilor și planificarea consilierii și a sesiunilor. Ideal prima ședință de evaluare ar trebui să nu depășească 60 de minute, iar ședințele ulterioare de consiliere nu trebuie să depășească 30 de minute. Consilierul trebuie să stabilească un raport eficient, empatic și pe care se poate construi acea alianță terapeutică necesară pentru progresul terapiei. Trebuie să dezvolte rapid sensul de încredere cu pacientul său și să inoculeze speranță în mod realist și creștinesc.

Consilierul trebuie să educe omul referitor la tulburările și bolile cu care se prezintă, cu dificultățile pe care le are și să explice modelul terapeutic pe înțelesul pacientului. De asemenea, trebuie să folosească formularul standardizat de evaluare bio-psiho-socio-spirituală pentru ca ulterior să conceptualizeze cazul pacientului. Va trebui să întocmească o listă de ţinte terapeutice împreună cu consiliatul,  să înceapă să soluționeze problemele importante pentru consiliat și astfel să activeze latura comportamentală prin explorarea gândurilor, a emoțiilor și a auditului creștin personal al pacientului.

Formatul general al unei sesiuni include trei timpi principali:

 1. Partea de introducere — setarea agendei de lucru prin explicarea rațiunii acestui fapt, examinarea statusului mental, obținerea de informații recente (după sesiunea de evaluare), discuția cu pacientul referitoare la diagnostic și psihoeducație.
 2. Partea de mijloc a sesiunii — identificarea problemelor și stabilirea țintelor terapeutice împreună cu pacientul, educarea pacientului asupra modelului cognitiv, emoțional, comportamental și a auditului personal creștin, explicarea conceptului terapeutic și discutarea problemei/ problemelor pacientului.
 3. Partea de încheiere a sesiunii — sumarizarea, revizuirea temei de casă și stabilirea unei noi teme, obținerea de feedback din partea pacientului.

 

 

Auditul personal creștin

Acesta este conceptul original de auditare personală creștină. Este probabil impropriu să spunem original pentru că un creștin întreprinde acest proces specific creștin, deși nu îl numește așa. Eu l-am numit așa după ce Dumenzeu mi-a descoperit în timpul unei gărzi de noapte în care acopeream toate cazurile psihiatrice în 3 spitale:

Dumnezeu ne spune în Evrei 4:12: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”.

Omul are astfel acces în Biblie la standardele, normele lui Dumnezeu, standarde infailibile, veșnice și adevărate. Alegerea în schimb este a omului…cel puțin cât are discernământ și capacitate decizională.

Acest verset este unul cheie pentru conceptul de audit creștin. Noi, oamenii, avem acces la aceste standarde, la normele plăcute lui Dumnezeu pe care le găsim în cuvântul Său.

Creștinii știu din 2 Timotei 3:16: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” și din 2 Timotei 4:3: „Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă, ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.”.

Mai mult, acest standard al lui Dumnezeu, Cuvântul său este veșnic, nu se schimbă cu generațiile, nici cu situația social-politică în care trăiește omul, conform 1 Petru 1:25: „Dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.”. Această idee apare și în Vechiul Testament în Isaia 40:8: „Iarba se usucă, floarea cade, dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac.”, fiind în contrast puternic cu ideologiile, concepțiile și standardele laice care se schimbă ca vremea, iar ce ieri era greșit mâine e bun sau invers. Există foarte multe exemple istorice și contemporane în acest sens, iar câteva exemple au fost deja abordate în cartea Lanțurile Diavolului.

Dacă am putea face noi ca oameni acest proces de auditare personală, de comparare a ceea ce gândim, simțim, acționăm, a ceea ce credem cu standardul lui Dumnezeu, cu Biblia, atunci am fi cu un pas mai aproape de a ne da seama unde greșim și unde avem nevoie de ajutor. Am dezvolta acea instrospecție sfântă și plăcută lui Dumnezeu, acea pocăință salvatoare și transformatoare de vieți. În procesul de auditare nu doar comparăm ceea ce suntem cu ceea ce ar trebui să fim conform Cuvântului lui Dumnezeu, dar și propunem soluții de schimbare, soluții biblice. După un timp determinat procesul se va repeta, ceea ce se numește reauditare și vom vedea dacă ne-am ținut de schimbările pe care le-am propus spre implementare.

 

DEFINIȚIE

Auditul personal creștin este un proces de creștere calitativă care caută în principal să îmbunătățească starea pacientului și rezultatele terapeutice prin revizuire sistematică comparată cu criteriile, standardele Bibliei și prin implementarea schimbărilor în conformitate cu standardele descrise de Dumnezeu. Prin acest proces și prin tehnicile explicate în consilierea creștină multidisciplinară se dorește schimbarea gândurilor, a emoțiilor, a convingerilor, a acțiunilor și a comportamentelor în conformitate cu normele și standardele lui Dumnezeu.

Procesul auditării personale creștine va cuprinde cele patru domenii ale terapiei creștine: gândurile, emoțiile, acțiunile, credințele/convingerile noastre. Schematic procesul va cuprinde următoarele componente pentru fiecare din domeniile enumerate mai sus.

Vom analiza fiecare componentă a procesului de auditare creștină personală. (De menționat în figura de mai jos).

 

Rezultatele Consilierii Creștine Multidisciplinare

Datorită confidențialității nu putem da exemple individuale, dar per ansamblu rezultatele serviciului de Consiliere Creștină Multidisciplinară sunt foarte bune pentru cei care cooperează și sunt complianți cu metodologia prezentată. Considerăm că acest lucru se datorează în primul rând prioritizări lui Dumnezeu în modelul terapeutic și în al doilea rând în accesarea servicilor medicale după caz. Am avut oameni consiliați care și-au schimbat preconcepțiile și viziunile greșite despre medici, psihiatrie și după ce au accesat ajutorul medical și au rezolvat partea biologică a modelului bio-psiho-socio-spiritual și au continuat să lucreze cu noi, au avut cu ajutorul lui Dumnezeu parte de rezultate foarte bune. Desigur, acest lucru se obține prin cooperarea omului cu metodologia Consilierii Creștine Multidisciplinare. Pe de altă parte, cei care nu au cooperat cu acest model și cu consilierii nu au avut parte de rezultatele așteptate.

 

Ce trebuie să faci?

 1. Să îti faci programare prin email (alternativ Facebook) unde să descri succint și relevant problema pentru care doresti consiliere si să îți lași detaliile (nume, contact etc)
 2. Să participi activ la sesiunile oferite si să informezi din timp (minim 24 ore) dacă nu poți ajunge la sedință. Neanunțarea repetată/nemotivată va coduce la excuderea din

consiliere datorita lipsei de cooperare, costurilor și spațiului care putea fi folosit de    altcineva

 1. Să respecti orarul, întârzierile de 10 minute anulează sedința (sala de consiliere este închiriată)
 2. Să vrei să te faci bine și să fii sincer
 3. Să cooperezi cu modelul prezentat de consilier și să îți faci temele de casă
 4. Sa accesezi serviciile de urgență sau să obții trimitere la specialist dacă este necesar. Să te rogi pentru problema ta, să împlinesti Cuvântul lui Dumnezeu
 5. Să începi să practici disciplinele spirituale (Biserica este la etaj)
 6. Să semnezi pe proprie răspundere că dorești nesilit de nimeni să vii la consiliere și că ești resposabil de deciziile pe care le iei, că nu forțezi familia, soțul/soția/copiii să vină la consiliere sau că nu încalci ordine judecatoresti dacă este cazul
 7. Să ai un comportament adecvat și să intelegi ca abuzurile verbale sau de orice altă natura asupra consilierilor sunt inacceptabile
 8. Să înțelegi că servicul este confidențial și că întotdeauna consilierul este însoțit de un martor sub auspiciile confidențialității
 9. Să înțelegi că poți accesa acest serviciu de consiliere indiferent de Biserica din care faci parte. Pe noi ne interesează să ajutăm competent omul suferind conform învățăturii Biblice, nu să selectăm pe cine ajutăm în funcție de confesiune sau alte selecții aberante făcute de oameni.

Ascultă, Doamne, ai milă de mine! Doamne, ajută-mă!”

Şi mi-ai prefăcut tânguirile în veselie, mi-ai dezlegat sacul de jale şi m-ai încins cu bucurie, pentru ca inima mea să-Ţi cânte şi să nu stea mută. Doamne, Dumnezeule, eu pururea Te voi lăuda!

Psalmul 30:10-12

 

Echipa

 1. Pastor Dr Vladimir Pustan, pastor senior al Bisericii Sfânta Treime, autor și co-fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, lider consilier creștin multidisciplinar pe România
 2. Dr Vlad Schlezak, medic psihiatru creștin, autor și co-fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, lider consilier creștin multidisciplinar pe Londra
 3. George Dume, pastor al Bisericii Sfânta Treime
 4. o echipă de consilieri creștini care mi-au fost studenți anii trecuți și care acum ajută oamenii u ajutorul lui Dumnezeu.

Pe lângă echipa de primă linie există o echipă de rugăciune specială pentru acest department.

 

Costuri

Consilierea creștină multidisciplinară este absolut GRATUITĂ ! Dacă cineva dorește să dăruiască, banii vor fi folosiți pentru întreținerea și dezvoltarea acestui serviciu. Chiar și printarea acestui materialelor a fost realizată cu ajutorul donațiilor.

Notă – Terapiile laice care îl exclud pe Dumnezeu din modelul terapeutic ajung la costuri de £80-£150/ședință în funcție de experiența consilierului. Eu ofer gratuit o consiliere biopsihosociospirituală creștină care este științifică, încurajează apropierea omului de Dumnezeu, acceptarea ajutoruui medical și remodelarea gândirii prin prisma Bibliei.

Nimeni nu este obligat să acceseze serviciile de consiliere. Ușile serviciului de Consiliere sunt deschise oricui dorește ajutorul, dar trebuie să respectați cerințele. În concluzie, nimeni NU trebuie și nici nu este obligat să dăruiască, serviciul de consiliere creștină multidisciplinară fiind complet GRATUIT !

 

Ce trebuie să faci în situații de criză?

În situații de criză întotdeauna căutați ajutorul specializat. Puteți solicita o programare urgentă cu medicul de familie dacă aveți nevoie de sprijin urgent pentru tulburarea mintală și nu există nici un pericol asupra siguranței dvs sau a altora.

Trebuie să cunoașteți numerele de contact pentru situații de urgență atât generale cât și cele din zona dvs, iar dacă sunteți sub monitorizarea serviciilor de psihiatrie puteți contacta coordonatorul de îngrijire dacă aveți. Puteți de asemenea să contactați Crisis Team din zona dvs (discutați cu GP-ul detalii sau contactați dvs.).

În situații de urgență puteți merge la A&E la orice oră din zi și noapte, indiferent dacă este o zi normală a săptămânii, weekend sau zi de sărbătoare. Dacă aveți nevoie de ajutor urgent, dacă credeți că e posibil să acționați asupra gândurilor suicidare, dacă auziți voci, dacă v-ați automutilat, dacă există orice fel de risc asura dvs sau a altora și nu mai puteți face față, aveți nevoie de atenție psihiatrică și medicală MERGEȚI la A&E. În A&E există servicii de psihiatrie și puteți cere să fiți evaluat de urgență și astfel să primiți prompt ajutorul. Aceștia pot face aranjamente ulterioare dacă este nevoie pentru ca să puteți primi ajutorul specializat.

Puteți să informați un membru al familie, aparținător, medicul de familie GP sau pe oricine care vă poate ajuta să ajungeți în siguranță să fiți evaluat de un specialist.

Program Consiliere

Sesiunile de consiliere creștină multidisciplinară se desfășoară pe bază de programare prealabilă, iar programul este Duminică 12:00 – 13:00. În funcție de evaluarea pe care o fac puteți continua sesiunile cu consilierii tineri care mi-au fost studenți anii trecuți, sau puteți fi trimis la echipa pastorală (Pastor George Dume) pentru probleme pregnant spirituale.

Contact

Facebook Biserica Sfânta Treime: https://www.facebook.com/Biserica-Sfanta-Treime-899667426753861/

Facebook Vlad Schlezak

Locație

Hendon School, Golders Rise, Hendon, NW4 2HP, London, United Kingdom – Parcare disponibilă Sala de la parterul Bisericii Sfânta Treime. Sala are acces dublu la Biserică, atât prin față, cât și spate. Datorită confidențialității și reducerii stigmei, acest lucru este încurajator pentru cei care decid să participe la programul Bisericii, dar nu doresc să fie văzuți direct.

Alții care doresc să participe la serviciul Bisericii, nu se simt stânjeniți chiar dacă intră prin partea din față. Alegerea este a dvs.